Šta da se radi sa izbirljivošću mačke?

Februar 10, 2022

Mačke su poznate po svojoj izbirljivosti. Kako onda znati kada je mačka samo sladokusna, a kada joj hrana zaista ne odgovara?

Kako često hraniti mačku

Za razliku od psa, mačka ima veoma kratak digestivni trakt i njen stomak ne služi kao rezervoar za hranu, tako da vaša mačka treba da ima pristup hrani tokom celog dana. Međutim, to ne znači da je sipate do vrha činije i dopunite čim pojede. Da bi ostala u formi, važno je da pratite preporučene dnevne količine koje su navedene na svakoj hrani. Sipajte dnevnu dozu u posudu ujutru i pustite mačku da  ima pristup posudi tokom celog dana.

Kada mačka odbija hranu

Odbijanje da jede hranu koju je mačka ranije jela bez problema može ukazivati na stanje u kojem se mačka ne oseća dobro. Mačka može odbiti hranu kada se oseća uznemireno, pod stresom ili  je bolesna. Praćenje ponašanja vašeg mačjeg ljubimca takođe vam može pomoći da rešite problem. Bolesne mačke se često sklanjaju u uglove prostorija, ispod nameštaja, odbijaju kontakt sa okolinom ili menjaju boju/stanje dlake.

Preporučujem da posetite veterinara zbog ovakvog ponašanja.

Međutim, mačke su veoma izbirljive, pa nestanak apetita može biti uzrokovan naglom promenom hrane. Ako svoju mačku hranite hranom koja joj odgovara, nema potrebe da je menjate. Međutim, ako treba da promenite hranu, uradite to postepeno. Postepenim mešanjem novih granula u postojeće, pomoći ćete mački da lakše pređe na novu hranu.

Za nagradu

Pored poslastica za pse, na tržištu ćete naći i poslastice za mačke. Naša Murak najviše voli praline, spreman je da zbog njih odbaci svoje mačje dostojanstvo, a možda i plesati na zadnjim nogama. Mića opet voli suvo meso, ali ne može da se nagovori da pleše na zadnjim nogama.

Ali ono što ih oboje ne ostavlja na miru je kada sakrijem njihove poslastice u lopticu za poslastice.

Zooland © 2022. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.