Pozitivno motivišemo sa poslasticama

Decembar 10, 2021

Svi dobro znamo da kada smo pozitivno motivisani, sve radimo lakše i bolje. A  to se takođe  odnosi i na četvoronoge ljubimce . Kako  raditi sa psima , kako i čime da ih motivišemo i koju odabrati nagradu?

Načini su različiti. Međutim, važan je uzajamni odnos i poverenje između vlasnika i psa. Uvek moramo pamtiti to , da o tome šta je nagrada uvek odlučuje sama životinja.  Najčešće biramo nagradu u obliku igračaka i poslastica. Nagrada takođe može biti mazenje i pohvala, ali moramo biti sigurni da pas želi takvu nagradu i da mu prija.

Kako raditi sa poslasticama i koje vrste su odgovarajuće?

Poslastice za dresuru poslušnosti ili komande bi trebale  da budu mekane i manje veličine, da bi ih pas na treningu bez problema i brzo pojeo i mogao odmah da nastavi sa obukom.  Ove poslastice treba definitivno da budu  privlačne za psa, i to ne samo da lepo mirišu ali da budu i ukusne.

Poslasticu dajemo u trenutku kada obavlja datu naredbu. Takođe je veoma pogodno, zajedno sa poslasticom, koristiti reč pohvale "super" ili "dobar". Kasnije, kod učenja komandama , gde pas nije na dohvat ruke (podnošenje poslastica), može biti nagrađeni ovom rečju. Vaš pas će imati ovu reč povezanu sa poslasticom, pa će znati da je to  što radi  ispravno.

Svaka poslastica može za psa imati različitu vrednost  i često je veoma povoljno da se to iskoristi i najatraktivnije poslastice  ostaviti na najteži rad ili komande. Često je to baš "smrdljiva" prirodna ili sušena poslastica zbog koje će vaš pas da „poludi“ .

Suprotno tome, igračke u učenju novih vežbi su manje efikasne jer je uvek potrebno da  se pas sa  ponudjenom igračkom i igra i zbog toga nije moguće odraditi isti broj ponavljanja kao kod poslastica. Ali sa igračkom, se veoma dobro stvara  takozvani „drive“ i za neke pse su mnogo zanimljivije  kao nagrade nego poslastica

Zooland © 2022. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.