Postoji li razlika između hrane za pse i mačke?

April 5, 2022

Da li imate i psa i mačku kod kuće i da li ste razmišljali da olakšate svoj posao i nahranite oba ljubimca samo jednom, istom hranom? Ili to već radite? Budite oprezni, možete dovesti svog ljubimca u nevolju. Zašto bi svako  trebao imati  svoju posebnu recepturu?

 

Mačka nije pas

Psi i mačke su dve različite vrste životinja, tako da imaju različite potrebe u ishrani. Glavna razlika između mačke i psa kada je u pitanju hrana je u tome, što je mački potrebno više proteina nego psu, koji je mnogo prilagodljiviji zbog pripitomljavanja. Dakle, možemo reći, da je mačka ekskluzivni mesožder, a pas više svejed. Iz tog razloga, hrana za mačke obično sadrži mnogo više mesa nego hrana za pse.

 

Druga razlika je u tome što mačke, za razliku od pasa, ne mogu bez dovoljno taurina i arahidonske kiseline i nisu ni sposobne da same  proizvodu vitamin A. S druge strane, psi mogu sami da prave ove 3 supstance. Na primer, pas pravi vitamin A iz beta-karotena.

Ovi aditivi se stoga dodaju mačjoj hrani. Često ćete u hrani za mačke naći dodatu jetru, koja bukvalno preplavljuje vitaminom A.

 

Šta se dešava ako mačku hranimo hranom za pse?

To bi zaista bio problem. Jer hrana ne bi sadržala sastojke koji su mačkama zaista potrebni i mogla bi imati ozbiljne zdravstvene probleme.

Hrana za pse može da sadrži i ove aditive, ali je pitanje da li u dovoljnim količinama za potrebe mačke.

 - Na primer, mačka sa nedostatkom arahidonske kiseline može imati smanjen imunitet i neurološke probleme. Masne kiseline pomažu u održavanju pravilnog zgrušavanja krvi, pravilnom reproduktivnom sistemu i regulišu rast kože.

 - Ako mački nedostaje aminokiselina taurin, to može izazvati srčanu insuficijenciju ili slepilo.

 - Ako mačka nema dovoljno proteina, počeće da ih dobija iz drugog izvora, a to je sopstveno mišićno tkivo, što je za nju veoma opasno.

Hrana za pse će sigurno imati ukus mačje hrane, ali zahvaljujući velikoj količini proteina, a posebno masti, pas bi uskoro počeo da dobija na težini i uskoro bi mogao da bude gojazan. Hrana za mačke može izazvati kod psa dijareju, povraćanje ili upalu pankreasa .

 Kako sprečiti kućne ljubimce da jedu hranu jedni drugima?

Ako imate psa i mačku u jednom domaćinstvu, sigurno znate često lizanje činija i probanje hrane tog drugog, jer on sigurno ima bolju hranu. Najlakše je hraniti kućne ljubimce odvojeno. Hranite je u određeno doba dana i hranite svakog ljubimca u drugoj prostoriji. Druga opcija je da hranite mačku na mestu gde pas ne može da stigne, na primer na visokom ormariću. Kako mačke treba da imaju stalan pristup hrani, njihova hrana će biti bezbedna na povišenom položaju

 

Zaključak

Ništa se ne dešava ako ljubimci  s vremena na vreme promene hranu,  ako inače  dobijaju hranu namenjenu njima. Ali da bi stalno dobijali hranljive materije koje su im potrebne, hranite mačke hranom za mačke i pse za pse. Ali pazite da namerno ne hranite jeftinijom ili boljom hranom za mačke i pse, ili obrnuto – neće se isplatiti.

Zooland © 2022. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.