Počinjemo sa treningom

Januar 15, 2021

Psi, poput ljudi, vole pohvale i pozitivan stav praćen poslasticom. Međutim, može se dogoditi da pas ne razume u potpunosti šta se traži od njega, pa je najbolje ako se porodica složi oko načina komandi i svi koriste jednu komandu za prizivanje, jednu za šetnju pored noge i slično.

 

Izaberite jednu komandu

Postoje i drugi nesporazumi povezani sa naredbama, naime, da na  psa zovete nekoliko komandi odjednom.

Često se dogodi da dođemo u neočekivanu situaciju i počnemo istovremeno da zovemo psa „stoj“, „dodji“ i „lezi“. Naša zbunjenost prenosi se na psa i on ne zna koju naredbu da odabere, ili neće izabrati nijednu. Zbog toga je bolje imati samo jednu komandu spremnu za slične situacije i insistirati na njoj. Važno je nakon ispunjavanja pseće naredbe pohvaliti i nagraditi psa poslasticom ili omiljenom igračkom. Veoma pogodna igračka za nagradu je, na primer, lopta sa kaišem - dajte loptu psu i njome se natezate.

 

Izbegavajmo greške

Često imamo  tendenciju da grdimo psa kad mu dugo traje da ispuni naše naredjenje.  Ne shvatamo  ali da će pas sledeći put dva puta razmisliti da li će doći ili ne, kad je prošli put izgrđen. Stoga je mnogo efikasnije kada pokušate da privučete psa nečim primamljivim prilikom pozivanja. Često je dovoljno zviždukati, pljeskati ili rukom u džepu naznačiti da ga očekuje slatka nagrada. Pasji keksi koje se mogu pojesti lako i brzo odlični  za nagrađivanje.

 

„Najdalje ćete postići sa motivacijom“ i držimo se toga. Nadjimo situacije  pogodne za nagrađivanje psa i pokušajmo da izbegnemo situacije u kojima znamo da će biti problema sa poslušnošću :-).

Zooland © 2022. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.