Kako se re邸iti buva

Novembar 9, 2021

„Ovo su psee buve, ne idu kod ljudi.“ – Znate li ovu filmsku najavu? Naravno, ali kako je to zaista i kako se efikasno otarasiti buva?

 

Prvo malo teorije

Postoji do 2.500 opisanih vrsta buva, i samo kod nas imamo  90 vrsta ovih stvorenja. Šta im je zajedniko? Piju našu krv  da, ne samo našim kunim ljubimcima, koji ih lako mogu doneti spolja ili posle kontakta sa drugom 転ivotinjom, ali buve isto tako lako mogu da preskoe i na nas. Jer mnogo vole našu krv.

  • Buve se hrane krvlju svojih domaina (95% njih su sisari)
  • veoma brzo se razmno転ava
  • i nekoliko nedelja izdr転e bez hrane
  • skae u visinu skoro 20 cm i skae na rastojanje od oko 35 cm.

Buva je mala oko 1 - 8 mm i mo転e biti 転uta, crna ili braon. Telo je spljošteno sa karakteristino dugim drugim i treim parom udova. 貼ivotni vek jedne buve je od nekoliko meseci do 3 godine.

 

Kako ete prepoznati da imate buve kod kue?

Veoma lako. Jer vaš ljubimac ce se esto i dugo grebati i gristi, pokušavajuci tako da se otarasi buva. Nakon detajlnijeg pregleda dlake, pored buva, mo転ete pronaci i male crne kuglice. To su zapravo spore hrane buva, koje nisu uspele da svare.

Gde mo転ete pronaci buve? - 転ivotinjama se naješe naseljavaju u preponama ili na leima, ukratko, tamo gde ne mogu dobro da dosegnu.

 

Kako se otarasiti buva?

Buve se veoma brzo razmno転avaju, tako da nema vremena za zadr転avanje. Ako vaš ljubimac ve ima buve, potrebno je da koristite antiparazitni šampon i izešljate buve ešljem. Nakon , kako izbacite odrasle buve, potrebno je izbaciti i izmet buva sa jajima iz dlake. Onda je vreme da stavite ogrlicu ili pipetu. Kada kuni ljubimac ima buve, dešava se da okolina bude kontaminirana. To znai da se buve mogu nai u krevetiu, tepihu, sedeoj garnituri ili podu.

Prevencija je va転na - da biste spreili infestaciju buvama, koristite redovno antiparazitske proizvode za pse ili make. Za dugotrajnu zaštitu mo転ete koristiti ogrlice protiv parazita, a ako ne 転elite da vaš ljubimac ima drugu ogrlicu, mo転ete izabrati spot-on. Izbor je u potpunosti na vama, samo treba da pazite koji su proizvodi za pse, a koji za make.

Na転alost, neke buve mogu prenositi ozbiljne bolesti kao što su kuga ili tifus. Oni su i prenosioci nekih trakavica, pa je potrebno dobro oistiti ljubimca nakon napada buva od crva.

Oistiti od buva 転ivotinje i domainstava je dug put - zato nemojmo potceniti prevenciju. Šta se kod vas pokazalo kao najefikasnija zaštita od parazita? Podelite sa nama.

 

Zooland © 2022. Sva prava zadr転ana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.